Arbejdsløshed kan ramme alle – er du sikret?

I Danmark ser det ud til at vi har det generelt ok, set i forhold til den økonomiske udvikling. BNP vækster og alt virker på overfladen til at være ok igen. Det er typisk i disse tider at man glemmer det faktisk har været økonomisk krise i mange år forinden. Man begynder måske at bruge lidt flere penge end før, i stedet for at sætte dem i banken til en opsparing eller det bedre alternativ, investere dem. Pludselig er man usårlig og man kan ikke se hvordan det skulle gå galt igen. Der er dog uheldigvis mange der stadig ender på røven, fordi de pludselig mister deres arbejde og i stedet skal på overførselsindkomst. Når det sker, så ville de fleste nok ønske at de havde sikret sig lidt bedre.

Meld dig ind i en a-kasse – ASAP!

Hvis du ikke allerede er medlem, så er det altså på tide at du får set dig om efter en a-kasse. Kig på listen over a-kasser hos akasse-billig.dk for at se hvilke a-kasser der har den bedste rating og vælg ud fra det og dine egne kriterier. Det er i hvert fald sjovere at have optjent nok timer til at kunne få dagpenge frem for kontanthjælp, da du ikke bliver jagtet på samme måde mens du er på dagpenge. Du skal selvfølgelig stadig søge jobs, men du bliver samtidig tilbudt kurser i hvordan du kommer bedst muligt foran i køen når du søger et job. Derudover så er udbetalingerne også væsentligt højere, såfremt du har haft timer nok til at kunne få den høje udbetaling.  En fagforening kan også være behjælpelig i forhold til at få juridisk hjælp hvis man skulle føle sig uretfærdigt behandlet i forhold til fx en fyring. Tjek denne liste over fagforeninger og deres priser, for at finde et godt match.

Lav en opsparing

Hvis du har mange faste omkostninger som du vil kunne få svært ved at betale hvis du skulle ende på dagpenge, så er det super vigtigt at du får lavet en opsparing som kan være med til at betale dine omkostninger i den periode hvor du er på dagpenge. Hvis du derimod er på kontanthjælp, så forventes det faktisk at du bruger din opsparing inden du kan få nogen udbetalinger, så jf. afsnittet ovenfor – få meldt dig ind i en a-kasse.

Det dummeste man kan gøre i et økonomisk opsving er i hvert fald kun at tage ja-hatten på og bare køre derudaf med forbrug, forbrug, forbrug. Husk at hvad der går, kommer på et tidspunkt ned igen, også når det gælder økonomiske cykluser. Vær forberedt og du vil næsten ikke mærke hvis der skulle ske uforudsete ting som fx arbejdsløshed.